Treceți la conținutul principal

Pensii private

Sistemul de pensii peste 5 sau 10 ani

Numărul total de aderenți la fondurile de pensii private obligatorii și facultative a ajuns la peste 6,3 milioane, potrivit datelor publicate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România. În sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), numărul de aderenti este de peste 6 milioane (6.039.261 la 31 decembrie 2013). Numărul contractelor de pensii private facultative (Pilonul III) a atins un numar de peste 300 de mii (313.348 la 31 decembrie 2013). Vezi și despre siguranța pensiilor private Sursa

Procesul de îmbătrânire a populației este unul accentuat, numărul de tineri din România ajungând, în anul 2012, să fie egal cu cel al batrânilor. Recent, în Conferința susținută pe tema problemei pensiilor din România, Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat că este foarte greu de spus cum va arăta sistemul de pensii peste cinci sau zece ani. România are procesul cel mai accelerat de îmbătrânire a populației din Uniunea Europeană. Cauzele ar fi natalitatea scăzută, mortalitatea infantilă și plecarea persoanelor în străinătate, la lucru.

Actualul sistem de pensii este imposibil de schimbat. Creșterea vârstei minime de pensionare se poate realiza, dar putem să avem în vedere ca vârsta de pensionare să fie la 70 de ani? Cine te-ar mai angaja dacă te apropii de vârsta de 70 de ani? În condițiile actuale, deja de la vârsta de 45 de ani se pune problema vârstei când vrei să te angajezi chiar dacă ar fi privită ca o discriminare (vezi și armonizarea cu legislația Uniunii Europene). Egalizarea vârstelor de pensionare ale femeilor și bărbaților este de asemenea un aspect delicat.

Cea mai gravă problemă a tinerilor din ziua de azi o reprezintă lipsa grijii pentru economisire pe termen lung. Neîncrederea în sistemul național de pensii se pare că este tot mai ridicată și mai accentuată în ultimul timp, ceea ce încurajează munca "la gri". Îmbunătățirea sistemului de pensii se poate încă realiza prin stimularea gradului de ocupare, reducerea contribuției la CAS, creșterea salariului minim pe economie și îmbunătățirea măsurilor de colectare a CAS. De asemenea, creșterea contribuției la pensiile private poate fi benefică.

Pentru informații legate de aderarea la pilonul II sau pilonul III de pensii administrate privat, ne puteți contacta la pensiipentrutoti@gmail.com.

vineri, 7 februarie 2014


Contribuții la pensiile private obligatorii: peste 3 miliarde de lei

În prezent, numărul participanților la Fondurile de pensii private obligatorii este de 6 milioane de români, iar conturile lor totalizează peste 3 miliarde de lei. Rata medie ponderată de rentabilitate a celor 8 Fonduri de pensii private private obligatorii este de 10.45 % în ultimele 24 de luni. Din cele 3 miliarde de lei, cea mai mare parte din aceasta suma respectiv 2.5 miliarde de lei, sunt bani atrași de la populatie, restul fiind câștigul obținut din investirea acestor bani.


Detalii despre cum puteți adera dvs. la un Fond de pensii privat:

Email: pensiipentrutoti@gmail.com

joi, 9 ianuarie 2014

Contributii majorate la 4,5 % pentru pensile private obligatorii in anul 2014

Din contribuția pentru pensie plătită de o persoană, pentru anul 2014 se prevede să se aloce 4,5 % pentru pensia privată obligatorie.


02.12.2013

Modificări in sistemul public de pensii
Art 6
(1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I.
a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;

II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;

III. persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare, ce se asigură din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii,denumite în continuare şomeri;

IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, şi care se află în una din situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;

V. cadrele militare trecute în rezervă, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare ale căror raporturi de serviciu au încetat, din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale care beneficiază de ajutoare lunare, ce se asigură din bugetul de stat, în condiţiile legii;

VI. persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din:
a) drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu regularitate sau în mod ocazional;
b) contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil.

(2) Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să-şi completeze venitul asigurat.

23.12.2010


Presedintele Traian Basescu a promulgat Legea pensiilor

de V.M. HotNews.ro
Miercuri, 15 decembrie 2010, 19:10 

Președintele Traian Băsescu a semnat miercuri decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, informează Administrația Prezidențială. Legea a fost declarată constituțională, miercuri, de către CCR.

Legea Pensiilor a fost adoptată marți, 7 decembrie, de Camera Deputaților, care, în calitate de cameră decizională, a votat cererea de reexaminare transmisă de șeful statului cu privire la această lege, în care se prevede ca vârsta de pensionare la femei să fie de 63 de ani, iar la bărbați de 65 de ani.

Proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii a fost aprobat de Guvern pe 10 februarie, însă, după ce legea a fost adoptată de Parlament și a fost declarată constituțională de către Curtea Constituțională, a fost retrimisă la Parlament de către președintele Traian Băsescu, în data de 7 octombrie. Băsescu consideră că vârsta standard de pensionare pentru femei ar trebui să fie de 63 de ani și nu de 65 de ani cum stabilea inițial actul normativ.

Legea a fost contestată săptămâna trecută la Curtea Constituțională de PSD și PNL, însă judecătorii Curții au respins miercuri sesizările depuse de parlamentarii opoziției. Decizia CCR este definitivă și obligatorie, iar legea a fost trimisă șefului statului pentru promulgare.

15.12.2010


Legea Pensiilor a fost votată!

Legea privind sistemul unitar de pensii publice a fost votată azi 7 decembrie în Camera Deputaților, aceasta fiind forul decizional.

Legea, trimisă spre reexaminare de către Președintele României, dl. Traian Băsescu, sub aspectul vârstei de pensionare a femeilor, a păstrat în forma finală prevederile privind includerea în sistemul public de pensii a noilor categorii sociale (cadrele militare în activitate, soldații și gradații voluntari, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale) prezentate la art.6 din Lege.

Urmează în continuare transmiterea legii către Președenție în vederea promulgării și publicării în Monitorul Oficial!

07.12.2010

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Asigurarea echipamentelor și tehnologia 5G

Ce înseamnă 5G și cum îți asiguri echipamentele electronice cu noua tehnologie? 5G este denumirea pentru generația a cincea de tehnologie pentru rețelele celulare fără fir, cu viteze de transmitere de date foarte mari, latență mică, cu posibilitatea de a conecta mai multe obiecte - internetul obiectelor ( Internet of Things ), cu utilizare eficientă în realitatea augmentată - asistență remote, la distanță, între diferiți profesioniști inclusiv în medicină, furnizarea de utilități, în dezvoltarea caselor inteligente, transporturilor, orașelor inteligente. Echipamentele și tehnologiile mobile au evoluat: de la tehnologia 1G a primelor telefoane mobile, de la jumătatea anilor ʼ80, care permitea apeluri vocale la distanță prin intermediul terminalelor fără fir, cu semnal radio analogic; la tehnologia 2G, de  la începutul anilor  ʼ90, care permitea apeluri vocale precum și transmiterea de mesaje texte scurte (SMS), roaming național sau apeluri în așteptare, cu semnal radio digital și stand

Avocații și asigurarea de răspundere civilă profesională

Asigurarea de răspundere civilă profesională a avocaților este contractul dintre persoanele care desfășoară profesia de avocat și societatea de asigurări prin care se acordă despăgubiri ca urmare a unor erori profesionale. Persoanele care achiziționează aceste tipuri de asigurări pot fi persoane fizice sau persoane juridice sub anumite forme de organizare. Profesia de avocat se poate desfășura în următoarele forme, conform legislației în vigoare: avocat persoană fizică, definitiv sau stagiar, colaborator sau salarizat in interiorul profesiei; cabinete individuale; societăți civile profesionale; cabinete grupate; cabinete asociate; societăți profesionale cu răspundere limitată. Aceste forme sunt valabile la momentul scrierii articolului. Pentru detalii legate de forma de desfășurare a activității, apelează la autoritățile competente și/sau consultanți din mediul privat pentru a-ți alege forma care se potrivește cel mai bine pentru tine și profesia ta de avocat. Indiferent de forma ale

Granturi pentru retehnologizare. Asigurări

Asigurarea echipamentelor tehnologice, utilajelor, echipamentelor IT&C, în legătură cu granturile pentru investiții destinate retehnologizării IMM-urilor din (conform Anexei Nr.3 din Ordonanța de urgență 113/2022 referitoare și la Măsura POC 4.1.1 Bis în care sunt specificate toate codurile CAEN aferente): 10 Industria alimentară (secțiunea C)  16 Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite 2 Fabricare produselor din cauciuc și mase plastice 23. Fabricarea altor produse din minerale nemetalice  25. Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații  27. Fabricarea echipamentelor electrice  28. Fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.n.  41. Construcții de clădiri 42. Lucrări de geniu civil  43. Lucrări speciale de construcții Măsura POC 4.1.1 Bis este reglementată prin Ordonanța de urgență 113/2022 care prevede