Treceți la conținutul principal

Bonus-malus la asigurările obligatorii auto RCA

Actualizare
Conform Normei Asf 20/2017, clasele de bonus-malus sunt în număr de 8, iar coeficienții aplicați se  regăsesc în tabelul de mai jos.

bonus-malus-2021

Un asigurat nou intră cu clasa B0. În funcție de comportamentul șoferului - proprietar autoturism, fără daune sau cu daune în anul de asigurare, acesta poate primi reduceri sau măriri ale primei de asigurare.

Tabel cu coeficientul aferent fiecărei clase de bonus sau malus

Clasa bonus-malus  Coeficient aplicat asupra primei de asigurare %
B8 50
B7 60
B6 70
B5 75
B4 80
B3 85
B2 90
B1 95
B0 100
M1 110
M2 120
M3 130
M4 140
M5 150
M6 165
M7 170
M8 180

Din 20.11.2020 poți cere un certificat privind eventuale daune plătite pe polițele tale RCA pe o perioadă retroactivă de până la 5 ani: https://www.baar.ro/info-certificat-de-daunalitate/ . De asemenea te poți adresa asigurătorului tău.

Baza legală

Potrivit prevederilor Normei ASF nr. 20/2017, art. 17: “Asiguratorii RCA sau BAAR emit, in termen de 15 zile de la inregistrarea solicitarii, la solicitarea asiguratilor sau utilizatorilor, certificatul privind daunele inregistrate si includ in acesta cel putin urmatoarele informatii:

a) numele/denumirea asiguratului; 
b) CNP/CUI asigurat; 
c) datele vehiculului; 
d) seria si numarul contractului RCA; 
e) perioada de valabilitate; 
f) clasa bonus-malus aferenta; 
g) data producerii evenimentului inregistrat; 
h) data platii despagubirii; 
i) despagubiri ca urmare a vatamarii integritatii corporale sau a sanatatii ori a decesului, daca este cazul; 
j) aplicarea clauzei privind decontarea directa, daca este cazul; 
k) aplicarea clauzei privind rascumpararea, daca este cazul


Cum faci dovada poliței RCA și Carte verde?

În România, poți face și în format electronic dovada asigurării Rca și Carte Verde. Dacă mergi în străinătate, să ai polița la tine în format fizic, pe hârtie. Vezi mai jos detalii. 

Formatul electronic pentru asigurările RCA, conform Art. 10 alin. (11) din Norma ASF nr. 20/2017 privind asigurările auto din România modificate prin Norma Nr. 36/2020 din 26 august 2020

1. Dovada asigurării RCA în format electronic ori prin interogarea bazei de date AIDA, în vigoare cu începere din data de 11 septembrie 2020, au aplicabilitate numai pe teritoriul României.

2. Conform legislației europene, fiecare stat membru al Spațiului Economic European poate verifica documentele de asigurare Carte Verde pentru vehiculele din alte state membre. Astfel, ar fi bine să ai la tine documentul de asigurare Carte Verde emis pe suport hârtie de asigurătorii RCA când circuli cu autovehiculul într-un alt stat din Spațiul Economic European.

3. Dacă circuli într-un stat care nu este membru al Spațiului Economic European (stat terț) pentru care documentul de asigurare Carte Verde are valabilitate, ești obligat să ai la tine documentul respectiv în original pe suport hârtie. Altfel, ți se poate interzice accesul în statul respectiv până vei încheia o asigurare RCA emisă de un asigurător autorizat în acel stat.

Fosta bază de date RCA avea denumirea CEDAM și a fost în administrarea ASF. În Cedam se putea verifica, de exemplu, valabilitatea unei asigurări RCA. CEDAM și-a schimbat denumirea în AIDA și este administrată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) din septembrie 2018. Transferul efectiv, migrarea datelor și punerea în funcțiune a noii aplicații AIDA, au avut loc în ultimul sfârșit de săptămână al lunii septembrie 2018. 


Fiecare proprietar, persoană fizică sau juridică, al unui autovehicul, trebuie să dețină asigurarea obligatorie RCA - asigurare de răspundere civilă auto. La reînnoirea poliței, la calculul primei de asigurare se va ține cont de clasa de bonus-malus aferentă daunalității de pe polița ta RCA.

Prin aplicarea sistemului bonus-malus, asigurații obțin reduceri sau majorări pentru polițele RCA astfel:

• asigurații care nu înregistrează daune pe polițele RCA, beneficiază de reducerea primei de asigurare (bonus);
• asigurații care au înregistrat daune pe polițele RCA, sunt penalizați, respectiv se aplică o majorare a primei de asigurare (malus).

Malusul, respectiv penalizarea, se aplică pentru daunele care au fost plătite în baza polițelor de asigurare RCA încheiate de proprietarul vehiculului respectiv, indiferent cine a condus vehiculul.

Nota: sistemul vechi de bonus-malus prevedea 14 clase de bonus și 8 clase de malus.

Bonus sau malus RCA

Sistemul bonus-malus se aplică în România pentru asigurați persoane fizice, pentru polițe emise începând cu anul 2010 și pentru asigurați persoane juridice, pentru polițe emise începând cu anul 2012.

Informații suplimentare cu privire la daunele înregistrate poți obține de la asigurătorul la care ai fost asigurat și care a înregistrat informația în baza de date națională.

Asigurătorii au obligația de a-ți furniza, în termen de 15 zile de la solicitare, un certificat de daunalitate pentru ultimii 5 ani de relații contractuale. Dacă nu ai înregistrat daune, acest certificat de daunalitate îți este folositor și în situația în care te muți în străinătate, la încheierea cu bonus a asigurării RCA în noua țară de domiciliu.

Mai multe vehicule, un singur proprietar
Dacă o persoană fizică ori juridică deține în proprietate mai multe vehicule, aplicarea sistemului bonus-malus se face individual pentru fiecare vehicul în parte.

Transferul clasei pe un vehicul nou
Dacă vinzi un vehicul și cumperi altul nou, poți solicita asigurătorului tău RCA trecerea bonusului de pe vehiculul anterior pe cel nou.

Mod de aplicare
Clasa de bonus-malus aplicată la încheierea asigurării se stabilește pornind de la clasa deținută pe ultima poliță de asigurare.
În situația în care nu sunt identificate daune platite, vei câștiga o clasă de bonus sau două clase de bonus, în funcție de perioada de timp pentru care vei încheia noua poliță Rca:
• o clasă pentru polițele încheiate pe o perioadă de 6 (șase) luni;
• două clase pentru polițele de asigurare încheiate pe o perioadă de 1 (un) an.

Este obligatoriu ca un proprietar de vehicul înmatriculat sau înregistrat, să dețină asigurarea Rca. Pentru un vehicul, de asemenea poți cumpăra asigurarea facultativa Casco la care se poate aplica un sistem de bonus-malus.

Ce se întâmplă dacă vinzi mașina?
Folosește art. 7, litera a) din Legea nr. 132/2017 conform căruia contractul RCA încetează la data la care proprietarul vehiculului notifică asigurătorul RCA referitor la transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului, însotită de documente justificative. Astfel, pentru încetarea poliței RCA trebuie să notifici asiguratorul RCA și să-i pui la dispoziție documentele justificative (de ex: contractul de vânzare cu viza organului fiscal competent de scoatere din evidențele fiscale ale acestuia de pe numele tău).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Asigurarea echipamentelor și tehnologia 5G

Ce înseamnă 5G și cum îți asiguri echipamentele electronice cu noua tehnologie? 5G este denumirea pentru generația a cincea de tehnologie pentru rețelele celulare fără fir, cu viteze de transmitere de date foarte mari, latență mică, cu posibilitatea de a conecta mai multe obiecte - internetul obiectelor ( Internet of Things ), cu utilizare eficientă în realitatea augmentată - asistență remote, la distanță, între diferiți profesioniști inclusiv în medicină, furnizarea de utilități, în dezvoltarea caselor inteligente, transporturilor, orașelor inteligente. Echipamentele și tehnologiile mobile au evoluat: de la tehnologia 1G a primelor telefoane mobile, de la jumătatea anilor ʼ80, care permitea apeluri vocale la distanță prin intermediul terminalelor fără fir, cu semnal radio analogic; la tehnologia 2G, de  la începutul anilor  ʼ90, care permitea apeluri vocale precum și transmiterea de mesaje texte scurte (SMS), roaming național sau apeluri în așteptare, cu semnal radio digital și stand

Avocații și asigurarea de răspundere civilă profesională

Asigurarea de răspundere civilă profesională a avocaților este contractul dintre persoanele care desfășoară profesia de avocat și societatea de asigurări prin care se acordă despăgubiri ca urmare a unor erori profesionale. Persoanele care achiziționează aceste tipuri de asigurări pot fi persoane fizice sau persoane juridice sub anumite forme de organizare. Profesia de avocat se poate desfășura în următoarele forme, conform legislației în vigoare: avocat persoană fizică, definitiv sau stagiar, colaborator sau salarizat in interiorul profesiei; cabinete individuale; societăți civile profesionale; cabinete grupate; cabinete asociate; societăți profesionale cu răspundere limitată. Aceste forme sunt valabile la momentul scrierii articolului. Pentru detalii legate de forma de desfășurare a activității, apelează la autoritățile competente și/sau consultanți din mediul privat pentru a-ți alege forma care se potrivește cel mai bine pentru tine și profesia ta de avocat. Indiferent de forma ale

Granturi pentru retehnologizare. Asigurări

Asigurarea echipamentelor tehnologice, utilajelor, echipamentelor IT&C, în legătură cu granturile pentru investiții destinate retehnologizării IMM-urilor din (conform Anexei Nr.3 din Ordonanța de urgență 113/2022 referitoare și la Măsura POC 4.1.1 Bis în care sunt specificate toate codurile CAEN aferente): 10 Industria alimentară (secțiunea C)  16 Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite 2 Fabricare produselor din cauciuc și mase plastice 23. Fabricarea altor produse din minerale nemetalice  25. Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații  27. Fabricarea echipamentelor electrice  28. Fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.n.  41. Construcții de clădiri 42. Lucrări de geniu civil  43. Lucrări speciale de construcții Măsura POC 4.1.1 Bis este reglementată prin Ordonanța de urgență 113/2022 care prevede