Treceți la conținutul principal

Utilizarea Formularului de Constatare Amiabilă în urma unui accident rutier

Update: Din data de 15 octombrie 2022, poți folosi aplicația digitală Amiabila

asiguratorii RCA împreună cu Biroul Asigurătorilor Auto din România pun la dispoziția asiguraților RCA aplicația digitala Amiabila, prin care conducătorii auto vor putea completa și în format electronic formularul de „Constatare amiabilă de accident”, în conformitate cu prevederile Normei ASF nr.18/2022, care modifică Norma ASF nr.20/2017.
Aplicația Amiabila se poate descărca pe telefonul mobil din Google Play Store sau din App Store. Vizionează materialul video de prezentare Amiabila:


Citește pașii de urmat:
  1. Descarci aplicația pe smartphone
  2. Creezi un cont de utilizator
  3. Vezi constatările tale sau adaugi o constatare amiabilă folosind butonul „Adaugă Constatare”
  4. Completezi datele personale, aplicația recunoaște textul (OCR) din documentele scanate 
  5. Completezi datele referitoare la accident, putând să activezi localizarea GPS și astfel ai adresa exactă unde s-a petrecut accidentul
  6. Selectezi direcția impactului și daunele provocate / avariile la vehicul
  7. Adaugi împrejurările accidentului 
  8. Urmează completarea datelor vehicului B, 
conducătorul vehiculului B trebuind să parcurgă același proces pe care l-a parcurs și vehiculul A, pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței impreună. Astfel aplicația poate completa documentul din aceeași perspectivă, la final fiind posibilă trimiterea documentelor comune către asiguratorii ambelor părți implicate. 
9. Crearea schiței accidentului. În funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători, aplicația selectează 3 dintre cele mai probabile circumstanțe în care accidentul ar fi putut să se întample.

creare-schita-accident aplicatia Amiabila

Captură de ecran: creare schiță accident în aplicația Amiabila

10. Semnare și trimitere documentelor asigurătorilor


Formularul în format fizic este valabil în continuare și îl poți folosi urmând pașii de mai jos. 

Formularul de constatare amiabilă conține două pagini autocopiative, cu valoare juridică. Rubricile din formular care trebuie completate de către conducătorii vehiculelor implicate în accident se referă la:
  • data și locul producerii accidentului; se menționează date exacte privind locul accidentului (exemplu: numele străzilor);
  • datele de identificare ale conducătorilor auto implicați și ale proprietarilor vehiculelor implicate în accident;
  • datele vehiculelor implicate și ale companiilor la care au încheiate asigurarea RCA (de răspundere civilă auto);
  • informații privind circumstanțele producerii accidentului, precum și daunele materiale rezultate în urma impactului;
  • datele de contact ale martorilor, daca aceștia există;
  • schița accidentului, menționându-se poziția autovehiculelor în momentul impactului, linia mediană a drumului (linie continuă, linie punctată, etc.), semnele de circulație din zonă.

Acest formular poate fi folosit în cazul în care au fost implicate în accident maxim 2 (două) autovehicule și doar când sunt îndeplinite următoarele condiții:

- Accident rutier cu pagube materiale, fără vătămări corporale;
- Maxim 2 (două) autovehicule implicate în accident;
- Nu s-a comis nicio infracțiune prevazută în Codul Rutier: conducerea sub influența alcoolului, a substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare, conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau cu numere false, conducătorul autovehicului nu posedă permis de conducere sau are dreptul de conducere suspendat.

Formularul de constatare amiabilă poate fi completat și în cazul în care este implicat în accident un singur autovehicul, dar numai pentru a aviza o daună pe polița de asigurare facultativă CASCO, direct la asigurător.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Asigurarea echipamentelor și tehnologia 5G

Ce înseamnă 5G și cum îți asiguri echipamentele electronice cu noua tehnologie? 5G este denumirea pentru generația a cincea de tehnologie pentru rețelele celulare fără fir, cu viteze de transmitere de date foarte mari, latență mică, cu posibilitatea de a conecta mai multe obiecte - internetul obiectelor ( Internet of Things ), cu utilizare eficientă în realitatea augmentată - asistență remote, la distanță, între diferiți profesioniști inclusiv în medicină, furnizarea de utilități, în dezvoltarea caselor inteligente, transporturilor, orașelor inteligente. Echipamentele și tehnologiile mobile au evoluat: de la tehnologia 1G a primelor telefoane mobile, de la jumătatea anilor ʼ80, care permitea apeluri vocale la distanță prin intermediul terminalelor fără fir, cu semnal radio analogic; la tehnologia 2G, de  la începutul anilor  ʼ90, care permitea apeluri vocale precum și transmiterea de mesaje texte scurte (SMS), roaming național sau apeluri în așteptare, cu semnal radio digital și stand

Avocații și asigurarea de răspundere civilă profesională

Asigurarea de răspundere civilă profesională a avocaților este contractul dintre persoanele care desfășoară profesia de avocat și societatea de asigurări prin care se acordă despăgubiri ca urmare a unor erori profesionale. Persoanele care achiziționează aceste tipuri de asigurări pot fi persoane fizice sau persoane juridice sub anumite forme de organizare. Profesia de avocat se poate desfășura în următoarele forme, conform legislației în vigoare: avocat persoană fizică, definitiv sau stagiar, colaborator sau salarizat in interiorul profesiei; cabinete individuale; societăți civile profesionale; cabinete grupate; cabinete asociate; societăți profesionale cu răspundere limitată. Aceste forme sunt valabile la momentul scrierii articolului. Pentru detalii legate de forma de desfășurare a activității, apelează la autoritățile competente și/sau consultanți din mediul privat pentru a-ți alege forma care se potrivește cel mai bine pentru tine și profesia ta de avocat. Indiferent de forma ale

Granturi pentru retehnologizare. Asigurări

Asigurarea echipamentelor tehnologice, utilajelor, echipamentelor IT&C, în legătură cu granturile pentru investiții destinate retehnologizării IMM-urilor din (conform Anexei Nr.3 din Ordonanța de urgență 113/2022 referitoare și la Măsura POC 4.1.1 Bis în care sunt specificate toate codurile CAEN aferente): 10 Industria alimentară (secțiunea C)  16 Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite 2 Fabricare produselor din cauciuc și mase plastice 23. Fabricarea altor produse din minerale nemetalice  25. Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații  27. Fabricarea echipamentelor electrice  28. Fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.n.  41. Construcții de clădiri 42. Lucrări de geniu civil  43. Lucrări speciale de construcții Măsura POC 4.1.1 Bis este reglementată prin Ordonanța de urgență 113/2022 care prevede